...............................................................................................................................................................................................................................

2010/01/21

Ciasto daktylowe z polewą toffi


"Ciasto toffi z daktylami jest nasączone polewą w środku i polane nią po wierzchu. Słodkie, wilgotne, ma wspaniały głęboki smak." Idealnie nadaje się jako niespodzianka na Dzień Babci i Dzień Dziadka :)
Przepis pochodzi ze strony marthastewart.com

12 dag niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
1,5 szklanki mąki pszennej
25 dag drobno pokrojonych daktyli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka cukru
pół łyżeczki soli
2 duże jajka
łyżeczka esencji waniliowej

Daktyle wrzucić do małej miseczki i zalać je połową szklanki wrzącej wody. Odstawić na 10 minut, żeby zmiękły.
Mikserem ubić masło z cukrem (cukru można dodać mniej niż szklankę, wtedy nie będzie takie słodkie) aż do uzyskania lekkiej, puszystej masy. 
Cały czas ubijając dodać jajka, następnie daktyle, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, esencję waniliową.
Gotową masę wlać do okrągłej formy (średnica ok. 23-25 cm) wyłożonej pergaminem i piec przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż drewniany patyczek umieszczony w środku ciasta będzie po wyjęciu zupełnie suchy.
Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić (nadal w formie) do stygnięcia przez ok. 5 min.
Na wierzchu ciasta zrobić dziurki wykałaczką i polać je szklanką ciepłej polewy toffi. 
Polewa powinna wsiąkać przez 20 min.
Przełożyć ciasto na talerz. 
Podawać ciepłe albo w temperaturze pokojowej z pozostałą ilością polewy.

* Ciasto można również nasączyć 10 godzin przed podaniem. 
Najlepiej pozostawić je wtedy w foremce i przechowywać w pokojowej temperaturze.

Smacznego!

Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails