...............................................................................................................................................................................................................................

2010/01/26

Tarte aux pommes - klasyczna tarta jabłkowa


Przepis na tartę jabłkową, znaleziony na blogu white plate, lekko zmodyfikowany.

Ciasto:
10-12 dag masła
0,9 dag drobnego cukru
szczypta soli
2 duże żółtka
25 dag g mąki pszennej
1 łyżka wody

Nadzienie:
40 dag jabłek do szarlotki np. szarej renety (lub dowolnych)
sok z 1/2 cytryny
10 dag cukru
1 laska wanilii, przecięta wzdłuż

dodatkowo: 
bułka tarta oraz 2- 3 jabłka

Zaczynamy od zrobienia ciasta:
Wszystkie składniki połączyć ręcznie lub mikserem, jednak nie zagniatać ciasta zbyt długo.
Jeśli jest za suche, można dodać jeszcze jedną łyżkę wody.
Ciastem wylepić wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną bułką tartą okrągłą formę do tarty o średnicy 25 cm . Wstawić do lodówki.

W tym czasie przygotować nadzienie:
Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę (o szer. ok. 5 mm).
Wrzucić do garnka, wsypać cukier, z laski wanilii wyjąć nasionka i dodać do jabłek. Wlać 2 łyżki wody i sok z 1/2 cytryny. Dusić na małym ogniu ok. 15 minut.

Piekarnik nagrzać do 180°C.
Mus jabłkowy ułożyć na cieście (wcześniej ciasto można posypać odrobiną tartej bułki, aby nie wyszedł nam zakalec), następnie na wierzchu ułożyć w okrąg cienko pokrojone plastry jabłka (2-3 jabłka), zaczynając od brzegu formy. Posypać łyżką cukru i wstawić do piekarnika na 50-60 minut.

Bon Appétit!

Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails