...............................................................................................................................................................................................................................

2010/04/28

Pancakes Nigelli Lawson


Pancakes to amerykańskie naleśniki, które stają się puszyste po dodaniu proszku do pieczenia. Poza tym są niewielkie i dzięki gęstemu ciastu nie rozlewają się po całej patelni podczas smażenia. Niezwykle łatwe do zrobienia. Przepis wg. Nigelli Lawson.

Składniki na ok 10 sztuk:
225 g mąki
300 ml mleka
30 g masła, roztopionego i ostudzonego
2 duże jajka , roztrzepane
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
masło do smażenia + odrobina oleju (wtedy masło się nie przypali)

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. 
Gotowe ciasto odstawić na ok. 20 minut. Po tym czasie zacząć smażenie, nakładając niewielką ilość ciasta na patelnię. 
Kiedy na powierzchni naleśnika pojawią się pęcherzyki powietrza, należy przerzucić go na drugą stronę i smażyć przez ok. 1 minutę.
Gotowe pancakes polać do wyboru: syropem klonowym, golden syrupem albo posmarować dżemem lub konfiturą.

Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails