...............................................................................................................................................................................................................................

2010/01/25

Palmiery


Palmiery to ciastka wykonane z delikatnego ciasta francuskiego. Są lekko słone i mocno słodkie, chrupiące i kruszące, jednocześnie lekko ciągnące się i miękkie. W różnych krajach można je spotkać pod różnymi nazwami, a związane to jest z ich charakterystycznym kształtem, ponieważ są to dwa połączone ze sobą ruloniki, które kształtem przypominają ślimaczki, serduszka, baranie rogi czy świńskie uszka.
Ciastko przed upieczeniem obtaczane jest w cukrze, a wszystko po to, żeby cukier się skarmelizował i posklejał ciastko, dzięki czemu jest później chrupiące.
Palmiery można też posmarować kremem czekoladowym, np. Nutellą lub innym słodkim kremowym składnikiem.
Również można przygotować je na słono, wtedy należy dodać do ciasta szynkę, ser lub sos pomidorowy.

Palmiery (składniki na ok 50 sztuk)

1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (300 g)
25 g stopionego, schłodzonego masła
50 g drobnego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego

Ciasto rozmrozić w temperaturze pokojowej, rozwałkować na kształt prostokąta (50 x 20 cm), posmarować stopionym masłem.
(Można również kupić mrożone ciasto francuskie już rozwałkowane i zawinięte w rulon.)
Wymieszać cukier z cukrem waniliowym i posypać ciasto.
Zawinąć do środka (w rulon) dłuższe boki prostokąta (z obu stron), złączyć obie zrolowane części ciasta, lekko ścisnąć i włożyć do zamrażalnika na 5-10 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto, pokroić ostrym nożem w plastry grubości mniej więcej 1 cm i obtoczyć w cukrze z obydwu stron.
Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, robiąc przynajmniej 2 cm odstępy i lekko spłaszczać łopatką.
Piec przez 10-12min w temperaturze 210°C .

Smacznego!

Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails