Przepisów na domowy "snickers" jest wiele. Ja wykorzystałam przepis bez konieczności pieczenia, taki "na szybko", gotowy do zjedzenia po paru godzinach tężenia w lodówce.
Snickers bez pieczenia
4 paczki herbatników (ok. 20 dag)
0,5 kostki margaryny
2 budynie śmietankowe
2,5 szklanki mleka
40 dag orzeszków ziemnych solonych
10 dag gorzkiej czekolady
puszka słodzonego skondensowanego mleka lub gotowa "krówka" w puszce
3 łyżki cukru
Dzień wcześniej przygotować mleko: gotować puszkę na małym ogniu przez ok. 3 godziny.
Następnego dnia wlać do garnka dwie szklanki zwykłego mleka, dodać margarynę i cukier, zagotować.
W osobnym garnuszku wymieszać pozostałe 0,5 szklanki mleka z 2 budyniami, dodać do zagotowanego mleka z margaryną.
Na szerokiej blasze ułożyć pierwszą warstwę herbatników, wylać na nią budyń, następnie posypać orzeszkami.
Na orzeszkach rozłożyć wcześniej ugotowane i wystudzone mleko z puszki lub gotową "krówkę".
Przykryć drugą warstwą herbatników.
Na koniec polać ciepłą czekoladą wymieszaną z odrobiną mleka i margaryny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz