...............................................................................................................................................................................................................................

2010/01/08

Śliwki w czekoladzie


Następnym, bardzo łatwym do przygotowania deserem są śliwki w czekoladzie.

Śliwki w czekoladzie (składniki na ok. 60 sztuk)

500 g suszonych śliwek 
400 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
250 ml rumu, brandy czy wiśniówki

Śliwki zalać alkoholem, odstawić do nasączenia na 2 - 3 godziny. 
Czekoladę połamać, wrzucić do garnuszka i roztopić w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. 
Zestawić z ognia, poczekać aż trochę przestygnie, by nie była zbyt rzadka. 
Śliwki pojedynczo nadziewać na widelczyk lub wykałaczkę i zanurzać w czekoladzie. 
Odstawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails