Przepis pochodzi z tej strony
220 g mąki
150 g drobnego cukru
60 g miękkiego masła
2 jajka
1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego, najlepiej gęstego i kremowego, np. greckiego
35 g kakao
2 łyżeczki kawy granulowanej (instant)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Wszystkie składniki należy wcześniej (przynajmniej godzinę przed użyciem) wyciągnąć z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
Przesiać przez sito mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
Dodać pozostałe składniki i miksować przez kilka minut, aż powstanie gładka masa.
Ciasto wlać do przygotowanej formy (tortownica o średnicy 21 cm lub keksówka o wymiarach dolnych 23 x 10 cm).
Piec około 50 minut w temperaturze 180º C, do tzw. suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz