...............................................................................................................................................................................................................................

2010/02/06

Pieczone ziemniaki


Pieczone ziemniaki pasują zarówno do kurczaka, cielęciny jak i ryby. Dobre są również same albo z dodatkiem surówki, jako lekkie danie.

ziemniaki (ilość w zależności od potrzeby)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól albo specjalna przyprawa do ziemniaków

Ziemniaki obrać i umyć (młode ziemniaki można zostawić ze skórką, ale wcześniej należy je porządnie wyszorować). 
Pokroić wedle uznania (w talarki, łódeczki lub większą kostkę). 
Na dno żaroodpornego naczynia wlać 2-3 łyżki oliwy. 
Przełożyć ziemniaki, posypać je solą lub przyprawą do ziemniaków.
Piec 50-60 minut * w temperaturze 200° C, aż lekko się zarumienią. 
W trakcie pieczenia parę razy wstrząsnąć, aby równomiernie się upiekły.

* Czas pieczenia zależy również od rodzaju ziemniaków

Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails