Klasyczny przepis na szarlotkę.
kilogram jabłek
4 szklanki mąki
4 jajka
1 szklanka cukru
kostka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
cukier waniliowy
pół łyżeczki cynamonu
Proszek do pieczenia wymieszać z mąką.
Żółtka utrzeć z połową szklanki cukru, dodać do mąki.
Następnie dodać masło, cukier waniliowy i śmietanę.
Zagnieść ciasto na gładką, jednolitą masę.
Gotowe ciasto rozdzielić w proporcji 2:1. 2/3 porcji ułożyć na blasze, pozostałą część włożyć do lodówki.
Jabłka utrzeć na tarce, odcisnąć sok, dodać cynamon, następnie rozłożyć na cieście.
Na to zetrzeć połowę zostawionego wcześniej ciasta.
Białka ubić z pozostałym cukrem i rozsmarować na startym cieście.
Posypać resztą startego ciasta.
Piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 200° C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz