Szwecja jest ojczyzną chrupkiego pieczywa, a chleb pieczony w domu jest przez Skandynawów wysoko cenionym wypiekiem.
Z tego przepisu chleb jest chrupki i można go jeść zarówno z dżemem, jak i wędliną czy łososiem. Można go też jeść jako oddzielną przekąskę. W każdym takim chlebku wykrawa się otwór, dzięki któremu można później przewiesić go na kijku, aby mógł przeschnąć.
Szwedzki chrupki chleb z kminkiem
25 g drożdży, pokruszonych (może być 1 łyżeczka drożdży instant)
1 łyżka syropu klonowego (ja użyłam melasy)
1 niepełna szklanka mleka (200 ml)
600 g mąki żytniej
500 g płatków owsianych, drobnych
400 g mąki pszennej
1 łyżka ziaren kminku, startych
1 łyżeczka soli
2 niepełne szklanki wody (400 ml)
Do drożdży dodać syrop i sól, dolać ciepłe mleko i wymieszać.
Dodać wodę, mąkę żytnią, płatki owsiane i kminek.
Wszystkie składniki wyrobić na gładkie jedwabiste ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić na 10-12 godzin w ciepłe miejsce (ja odstawiłam na godzinę, żeby za bardzo nie sfermentowało).
Piekarnik nagrzać do 250° C (z termoobiegiem do 220° C).
Jeszcze raz zagnieść ciasto (gdyby było za miękkie należy dodać mąki pszennej) i podzielić na 10-12 porcji.
Na posypanej mąką stolnicy każdą cienko rozwałkować, w środku wyciąć otwór małym kieliszkiem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać na niej po dwa placki i piec 8-10 minut, raz przewracając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz