Grissini to rodzaj włoskiego pieczywa wyrabianego z ciasta drożdżowego, w postaci wąskich paluszków. Jest to typowa przekąska, doskonała w połączeniu z szynką parmeńską, również jako dodatek do zup.
Składniki na ok. 40 sztuk:
475 g (3 szklanki) mąki pszennej (może być chlebowa)
200 ml (około 3/4 szklanki) letniej wody, (wodę można zastąpić częściowo lub całkowicie mlekiem)
3 łyżki oliwy z oliwek
25 g świeżych drożdzy (lub 1,5 paczki drożdży instant)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
dodatki (do wyboru): ziarna sezamu, sól morska, posiekane suszone pomidory, płatki cebulowe, kminek, nasiona kopru włoskiego
Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, dodać zaczyn z drożdży (drożdże pokruszyć, dodać trochę ciepłej wody, odrobinę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i poczekać aż trochę urośnie) lub drożdże instant.
Następnie dodać wodę i oliwę.
Wymieszać wszystkie składniki i zagnieść na miękkie, gładkie i zwarte ciasto.
Odstawić na godzinę do wyrośnięcia, przykrywając miskę ściereczką.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i podzielić na dwie części (można podzielić na więcej części, jeśli chcemy dodać różne rodzaje dodatków).
Pierwszą zagnieść z sezamem, a drugą zagnieść bez dodatków.
Odstawić ciasto na 15 min. i przykryć ściereczką.
Następnie podzielić każdą część na mniejsze porcje i uformować cienkie wałki (na grubość małego palca) o długości ok. 25 cm.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia robiąc znaczne odstępy.
Odstawić jeszcze do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut.
Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200° C, aż nabiorą złotego koloru i będą suche w środku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz