Paszteciki z pieczarkami są doskonałym dodatkiem do czerwonego barszczu.
500-600 g ciasta francuskiego
500 g pieczarek
2-3 średnie cebule
pieprz i sól do smaku
jajko
2 łyżki oliwy
Pieczarki zetrzeć na tarce i przyprawić solą i pieprzem.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej patelni.
Dodać pieczarki i dusić, aż puszczą sok.
Ciasto rozwałkować, pokroić na małe prostokąty i na każdy z nich nałożyć łyżkę farszu.
Zawijamy w rulon i dociskamy końce, żeby farsz nie wypadł.
Na blasze rozłożyć papier do pieczenia i ułożyć paszteciki robiąc niezbyt duże odstępy.
Paszteciki można posmarować rozmąconym jajkiem, żeby się trochę zarumieniły.
Piec 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200° C.
Podawać z czerwonym barszczem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz