...............................................................................................................................................................................................................................

2010/03/19

Pizza na puszystym spodzie


Bardzo dobre ciasto na pizzę, zawsze się udaje.

Składniki na ciasto:
700 g mąki
20-25 g świeżych drożdży (lub opakowanie drożdży instant)
1 szklanka mleka rozcieńczonego pół na pół z wodą
1/3 szklanki ciepłej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki soli
łyżeczka cukru
opcjonalnie szczypta pieprzu, bazylia, oregano, tymianek

Składniki na wierzch pizzy:
żółty starty ser
wędlina
pieczarki
opcjonalnie: 3-4 plastry ananasa, papryka, oliwki

Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i pieprz (oraz drożdże, jeśli używamy instant). 
Drożdże pokruszyć, dodać cukier i zalać ciepłą wodą. 
Do mąki wlać oliwę i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. 
Dodać rozczyn z drożdży. 
Wyrabiać na gładką i zwartą masę stopniowo dodając mleko z wodą. 
Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę
Po określonym czasie ciasto rozwałkować i nakłuć widelcem na całej powierzchni.
Jednak ciasto będzie bardziej puszyste, jeśli zamiast wałkiem uformuje się go dłońmi i zrobi w nim wgłębienia palcami.
Gotowe ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie posmarować sosem i ułożyć dodatki (wg gustu). 
Posypać żółtym serem. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C  przez 20-30 minut.

Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails