Bardzo dobry sernik, łatwy do zrobienia, polecam!
Składniki na spód:
150 g herbatników, mogą być pełnoziarniste
100 g masła
Składniki na masę serową:
250 ml śmietany kremówki
300 g serka twarożkowego
80 g cukru pudru
sok z 1 średniej cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na wierzch sernika:
1 opakowanie galaretki pomarańczowej
1 pomarańcza
1 szklanka (250 ml) wody
Na patelni roztopić masło, dodać pokruszone herbatniki, lekko przyrumienić, aż herbatniki wchłoną masło.
Tortownicę wyłożyć folią spożywczą i wsypać pokruszone herbatniki, po czym docisnąć je do dna tortownicy.
Śmietanę ubić na gładką i zwartą masę.
W osobnym naczyniu wymieszać ser, cukier, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy.
Dodać ubitą śmietanę i lekko wymieszać.
Gotową masę rozłożyć na herbatnikach.
Przykryć folią i wstawić do lodówki.
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i dokładnie wymieszać, aby nie zostały grudki.
Pomarańczę obrać i podzielić na cząstki, które następnie należy przeciąć wzdłuż na pół.
Wyjąć z lodówki sernik, na wierzchu rozłożyć przekrojone cząstki pomarańczy i zalać wystudzoną galaretką.
Z powrotem wstawić do lodówki na 3-4 godziny, aby galaretka stężała i masa serowa się zgryzła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz