Babka drożdżowa nie tylko na Wielkanoc.
800 g mąki pszennej
250 ml mleka
50 g drobnego cukru
50 g masła
25 g świeżych drożdży (ewentualnie paczka drożdży instant)
1 jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
1/2 łyżeczki soli
Mąkę przesiać i ponad połowę wsypać do dużej miski.
Wymieszać z cukrem i solą (i drożdżami, jeśli używamy instant).
W garnuszku podgrzać mleko, dodać masło i cukier waniliowy (bądź ekstrakt waniliowy).
Lekko zagotować, aż wszystko dokładnie się wymiesza.
Zdjąć z ognia i przestudzić.
Z drożdży zrobić rozczyn, dodając do nich odrobinę ciepłej wody i łyżeczkę cukru.
Mleczno - maślaną masę przelać do miski z mąką, dodać rozczyn z drożdży i jajko.
Dokładnie wymieszać, dosypując resztę mąki (ciasto powinno być luźne, ale nie rzadkie; jeśli jest rzadkie - dodać mąkę).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po określonym czasie przełożyć ciasto do natłuszczonej formy i odstawić na ok. 0,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz