...............................................................................................................................................................................................................................

2010/04/27

Placki ziemniaczane


Placki ziemniaczane 
/wg. przepisu Marty Gessler/

6 dużych ziemniaków
1-2 jajka
3-4 łyżki mąki
sól
pieprz
olej

Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, wymieszać z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. 
Rozgrzać patelnię z olejem. 
Z otrzymanej masy uformować niewielkie placki (nabrać ciasto na łyżkę i położyć na patelni, dociskając aby były płaskie). 
Smażyć z obu stron. 
Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać na papierowy ręcznik. 
Potem na talerz. 
Do ciasta można również dodać łyżkę śmietany- placki będą bardziej puszyste. 
Można też dodać pokrojoną cebulę, pieczarki, majeranek, natkę pietruszki, starte jabłko.

Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails