...............................................................................................................................................................................................................................

2010/03/31

Sernik na zimno


Bardzo dobry sernik, łatwy do zrobienia, polecam!

Składniki na spód:
150 g herbatników, mogą być pełnoziarniste
100 g masła

Składniki na masę serową:
250 ml śmietany kremówki
300 g serka twarożkowego
80 g cukru pudru
sok z 1 średniej cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na wierzch sernika:
1 opakowanie galaretki pomarańczowej
1 pomarańcza
1 szklanka (250 ml) wody

Na patelni roztopić masło, dodać pokruszone herbatniki, lekko przyrumienić, aż herbatniki wchłoną masło.
Tortownicę wyłożyć folią spożywczą i wsypać pokruszone herbatniki, po czym docisnąć je do dna tortownicy.
Śmietanę ubić na gładką i zwartą masę. 
W osobnym naczyniu wymieszać ser, cukier, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. 
Dodać ubitą śmietanę i lekko wymieszać.
Gotową masę rozłożyć na herbatnikach. 
Przykryć folią i wstawić do lodówki.
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i dokładnie wymieszać, aby nie zostały grudki.
Pomarańczę obrać i podzielić na cząstki, które następnie należy przeciąć wzdłuż na pół.
Wyjąć z lodówki sernik, na wierzchu rozłożyć przekrojone cząstki pomarańczy i zalać wystudzoną galaretką. 
Z powrotem wstawić do lodówki na 3-4 godziny, aby galaretka stężała i masa serowa się zgryzła.

2010/03/27

Paszteciki z pieczarkami


Paszteciki z pieczarkami są doskonałym dodatkiem do czerwonego barszczu.

500-600 g ciasta francuskiego
500 g pieczarek
2-3 średnie cebule
pieprz i sól do smaku
jajko
2 łyżki oliwy

Pieczarki zetrzeć na tarce i przyprawić solą i pieprzem. 
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej patelni. 
Dodać pieczarki i dusić, aż puszczą sok.
Ciasto rozwałkować, pokroić na małe prostokąty i na każdy z nich nałożyć łyżkę farszu.
Zawijamy w rulon i dociskamy końce, żeby farsz nie wypadł.
Na blasze rozłożyć papier do pieczenia i ułożyć paszteciki robiąc niezbyt duże odstępy.
Paszteciki można posmarować rozmąconym jajkiem, żeby się trochę zarumieniły.
Piec 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200° C.
Podawać z czerwonym barszczem.

2010/03/21

Koktajl owocowy


Wraz z nadejściem wiosny koktajl owocowy na poprawienie nastroju :)

Składniki na 4 porcje:
2 pomarańcze
2-3 kiwi
1-2 banany
mango
3-4 plastry ananasa z puszki + sok

Wszystkie owoce zmiksować w wysokim naczyniu, dodać sok z ananasa, wymieszać. 
Podawać w szklance ozdobionej plasterkiem kiwi.

2010/03/19

Pizza na puszystym spodzie


Bardzo dobre ciasto na pizzę, zawsze się udaje.

Składniki na ciasto:
700 g mąki
20-25 g świeżych drożdży (lub opakowanie drożdży instant)
1 szklanka mleka rozcieńczonego pół na pół z wodą
1/3 szklanki ciepłej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki soli
łyżeczka cukru
opcjonalnie szczypta pieprzu, bazylia, oregano, tymianek

Składniki na wierzch pizzy:
żółty starty ser
wędlina
pieczarki
opcjonalnie: 3-4 plastry ananasa, papryka, oliwki

Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i pieprz (oraz drożdże, jeśli używamy instant). 
Drożdże pokruszyć, dodać cukier i zalać ciepłą wodą. 
Do mąki wlać oliwę i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. 
Dodać rozczyn z drożdży. 
Wyrabiać na gładką i zwartą masę stopniowo dodając mleko z wodą. 
Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę
Po określonym czasie ciasto rozwałkować i nakłuć widelcem na całej powierzchni.
Jednak ciasto będzie bardziej puszyste, jeśli zamiast wałkiem uformuje się go dłońmi i zrobi w nim wgłębienia palcami.
Gotowe ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie posmarować sosem i ułożyć dodatki (wg gustu). 
Posypać żółtym serem. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C  przez 20-30 minut.

2010/03/17

Sos pomidorowy do pizzy



Sos pomidorowy do pizzy

180 g koncentratu pomidorowego
100 ml wody
2 starte ząbki czosnku
2-3 łyżki posiekanych świeżych ziół (jeśli suszonych, to 1-1,5 łyżki)
sól i pieprz do smaku

Koncentrat pomidorowy wymieszać z wodą, dodać czosnek, zioła, sól i pieprz do smaku.
Odstawić na 15 minut. 
Gotowym sosem posmarować wierzch ciasta na pizzę.

2010/03/04

Grissini - pałeczki chlebowe


Grissini to rodzaj włoskiego pieczywa wyrabianego z ciasta drożdżowego, w postaci wąskich paluszków. Jest to typowa przekąska, doskonała w połączeniu z szynką parmeńską, również jako dodatek do zup.

Składniki na ok. 40 sztuk:
475 g (3 szklanki) mąki pszennej (może być chlebowa)
200 ml (około 3/4 szklanki) letniej wody, (wodę można zastąpić częściowo lub całkowicie mlekiem)
3 łyżki oliwy z oliwek
25 g świeżych drożdzy (lub 1,5 paczki drożdży instant)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
dodatki (do wyboru): ziarna sezamu, sól morska, posiekane suszone pomidory, płatki cebulowe, kminek, nasiona kopru włoskiego 

Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, dodać zaczyn z drożdży (drożdże pokruszyć, dodać trochę ciepłej wody, odrobinę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i poczekać aż trochę urośnie) lub drożdże instant. 
Następnie dodać wodę i oliwę. 
Wymieszać wszystkie składniki i zagnieść na miękkie, gładkie i zwarte ciasto.
Odstawić na godzinę do wyrośnięcia, przykrywając miskę ściereczką. 
Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i podzielić na dwie części (można podzielić na więcej części, jeśli chcemy dodać różne rodzaje dodatków). 
Pierwszą zagnieść z sezamem, a drugą zagnieść bez dodatków. 
Odstawić ciasto na 15 min. i przykryć ściereczką. 
Następnie podzielić każdą część na mniejsze porcje i uformować cienkie wałki (na grubość małego palca) o długości ok. 25 cm. 
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia robiąc znaczne odstępy. 
Odstawić jeszcze do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut.
Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200° C, aż nabiorą złotego koloru i będą suche w środku.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails