...............................................................................................................................................................................................................................

2011/07/16

Tartaletki z rabarbarem


Te malutkie tarty zrobione są z ciasta serowego, które bardzo szybko się przyrządza. Tartaletki można uformować w dowolny kształt - trójkąt, prostokąt czy okrąg. Składniki potrzebne do ich wykonania zazwyczaj mamy w domu, więc możemy je zrobić w każdej chwili. Plusem jest to, że nie zawierają jajek, a zamiast rabarbaru można użyć dowolnych sezonowych owoców, jak śliwki, jabłka, maliny, porzeczki, morele, truskawki, itp. Po upieczeniu można posypać je płatkami migdałowymi, polać lukrem i oprószyć cukrem pudrem albo pozostawić bez żadnych dodatków (w przypadku moich tartaletek).

Tartaletki z rabarbarem na kruchym cieście serowym
/przepis zaczerpnięty z kwestiasmaku.com /


Składniki na 10 sztuk:

Ciasto:
150g mąki
125g masła w temperaturze pokojowej
125g białego sera, np. śmietankowego albo twarożku
2 łyżki cukru
1 cukier wanilinowy

Nadzienie:
300 g rabarbaru
3 łyżki gęstego dżemu lub konfitury (o dowolnym smaku)

Dodatki (opcjonalnie):
cukier puder
uprażone płatki migdałów
lukier

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać na gładką masę, stopniowo dodając przesianą mąkę.
Uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do zamrażarki.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 °C.
Umyty rabarbar pokroić na małe kawałki i wymieszać z dżemem.
Wyjąć ciasto i podzielić na 10 części.
Każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, zawinąć brzegi do środka i nakładać nadzienie.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 25-30 min, aż spód i brzegi będą kruche i lekko zarumienione.


1 komentarz:

Maria pisze...

I love rhubarb! These look gorgeous!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails