...............................................................................................................................................................................................................................

2012/04/06

Trufle z czekolady i serka mascarpone


Pralinki wprost rozpływające się w ustach. Do ich przygotowania wystarczą dwa składniki.

Trufle z czekolady i serka mascarpone
/lekko zmodyfikowany przepis pochodzi stąd/

150g serka mascarpone
150g czekolady gorzkiej lub deserowej
150g gorzkiej czekolady do obtoczenia

Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej.
Serek mascarpone ubijać mikserem przez 2-3 minuty, aż stanie się puszysty.
Dodać roztopioną i wystudzoną, ale jeszcze lekko ciepłą czekoladę.
Całość delikatnie wymieszać łyżką.
(Do masy pralinkowej można też dodać łyżkę zaparzonej kawy i/lub łyżkę alkoholu.)
Wstawić do lodówki na ok. godzinę, aż masa lekko stężeje.
Po tym czasie zacząć formować pralinki.
Układać na blasze wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową i wstawić do lodówki na ok.10 minut.
Następnie roztopić czekoladę i zanurzyć w niej pralinki.
Gotowe trufle można posypać startymi orzeszkami, migdałami lub wiórkami kokosowymi (wedle uznania), oczywiście zanim czekolada zdąży zastygnąć ;)
Przechowywać w lodówce.

1 komentarz:

Ola z apetycznego wnętrza pisze...

piękny blog :) taki apetyczny :)))) dziękuję za odwiedziny na moim blogu :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails