Pieczone ziemniaki pasują zarówno do kurczaka, cielęciny jak i ryby. Dobre są również same albo z dodatkiem surówki, jako lekkie danie.
ziemniaki (ilość w zależności od potrzeby)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól albo specjalna przyprawa do ziemniaków
Ziemniaki obrać i umyć (młode ziemniaki można zostawić ze skórką, ale wcześniej należy je porządnie wyszorować).
Pokroić wedle uznania (w talarki, łódeczki lub większą kostkę).
Na dno żaroodpornego naczynia wlać 2-3 łyżki oliwy.
Przełożyć ziemniaki, posypać je solą lub przyprawą do ziemniaków.
Piec 50-60 minut * w temperaturze 200° C, aż lekko się zarumienią.
W trakcie pieczenia parę razy wstrząsnąć, aby równomiernie się upiekły.
* Czas pieczenia zależy również od rodzaju ziemniaków
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz