...............................................................................................................................................................................................................................

2010/01/01

Czekoladowe trufle


Trufle należą do jednych z najłatwiejszych deserów czekoladowych. Są to po prostu czekoladowe kulki obtoczone sproszkowanym kakao.

Czekoladowe trufle (składniki na ok. 50 sztuk)

50 dag gorzkiej czekolady (najlepiej, gdy min. zawartość kakao wynosi 65%)
200 ml tłustej śmietany
25 dag miękkiego masła
opcjonalnie: 2 łyżki stołowe alkoholu o wyrazistym smaku, np. wiśniówka, rum
kakao do obtoczenia

Czekoladę połamać i wrzucić do garnuszka, dodać śmietanę. 
Podgrzewać w kąpieli wodnej od czasu do czasu mieszając, aż z czekolady i śmietany powstanie gładka  masa. 
Zestawić z ognia, dodać masło (i alkohol, jeśli chcemy nadać truflom wyrazisty smak) i dalej mieszać, dopóki masło się nie rozpuści. 
Przelać wszystko do szklanej formy, przykryć plastikową folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Po określonym czasie wyjąć masę i pomagając sobie łyżką (może być do lodów) uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć kakao. 
Przełożyć do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce przez ok. 2 tygodnie.

Smacznego!

Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails