...............................................................................................................................................................................................................................

2010/01/15

Karjalanpiirakka (pieróg karelski)


Karjalanpiirakka (fin. karjalan - karelskie; piirakka - pieróg) to tradycyjne fińskie danie. Pochodzi ze Wschodniej części Finlandii o rosyjskich wpływach kulturowych - Karelii. Stąd nazwa dania.
Nadzienie jest ryżowe (choć występuje też nadzienie z ziemniaków, a także marchewki), a ciasto – pszenno-żytnie. Najlepiej smakują na ciepło z dodatkiem pasty jajecznej, zwanej munavoi.
Ale tak naprawdę można jeść je ze wszystkim.

Karjalanpiirakka (składniki na 20 sztuk)

Nadzienie:
200 ml wody
szklanka (200 ml) ryżu
1 l mleka (tłustego - około 3%)
sól do smaku - ok.1 - 1,5 łyżeczki
2 łyżeczki masła

Ciasto:
200 ml wody
2 łyżeczki soli
100 g mąki pszennej
450 g mąki żytniej
2 łyżki stołowe roztopionego masła

Zaczynamy dzień wcześniej robiąc ryżowy pudding:
Zagotować wodę. Dodać ryż i gotować 2-3 min tak, żeby ryż w większości wchłonął wodę. 
Wlać pełnotłuste mleko i gotować na bardzo małym ogniu ok. 40 min bardzo często mieszając. 
Dodać sól i masło. 
Następnie rozgnieść drewnianą łyżką do uzyskania kremowej konsystencji i odstawić w chłodne miejsce na noc.

Następnego dnia przygotować ciasto:
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść do uzyskania gładkiej konsystencji, zrolować w wałek, pociąć na 20 części. 
Ciasto szybko wysycha wiec należy kawałki nakryć ściereczką.
Każdą część rozwałkować na owalny kształt (można użyć maszynki do makaronu) bardzo cieniutko. 
Często podsypywać mąką, bo ciasto trochę się lepi. 
Na środek owalu wyłożyć ryż (zostawiając ok 0,5 cm wolnego miejsca) i zawijać brzegi wgniatając je palcami do wewnątrz - najłatwiej jest zacząć od środka. 
Ułożyć na blasze wyłożonej przygotowanym wcześniej papierem do pieczenia. 
Piec w 230°C przez ok. 25 min (tak żeby zbrązowiały - jak pojawią się brązowe plamki należy wyjąć).
Gorące należy posmarować roztopionym masłem i zawinąć w papier śniadaniowy - ma to na celu wchłonięcie przez nie masła. 
Można je mrozić.
Podawać lekko podgrzane (najlepiej w tosterze) - tradycyjnie z pastą jajeczną.

Hyvää ruokahalua :)

Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails