...............................................................................................................................................................................................................................

2010/02/08

Ciasto "Pleśniak"


Istnieje wiele przepisów na to ciasto, jednak prawdziwy "pleśniak" zawiera dżem porzeczkowy. Dzięki temu ciasto nie jest za słodkie. Bardzo łatwe w wykonaniu. Polecam!

3/4 kg mąki
1 i 1/3 kostki margaryny
5 jajek
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
szczypta soli
3-5 łyżek kakao
słoik dżemu z czarnej porzeczki
pół szklanki cukru pudru + odrobina do posypania
łyżka mąki ziemniaczanej

Przesianą mąkę zagnieść z żółtkami, posiekaną margaryną, proszkiem do pieczenia i cukrem.
Gotowe ciasto podzielić na 3 części. 
Pierwszą częścią ciasta wyłożyć spód blachy (wcześniej posmarowany masłem i obsypany tartą bułką lub po prostu wyłożony papierem do pieczenia). 
Na to położyć dżem.
Drugą część ciasta zagnieść z kakao i schłodzone, starte na tarce rozłożyć na warstwie dżemu.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając mąkę ziemniaczaną i cukier puder.
Umieścić pianę na ciemnym cieście. 
Na pianę zetrzeć ostatnią część ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200° C przez 50 minut.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails