...............................................................................................................................................................................................................................

2010/02/26

Szarlotka


Klasyczny przepis na szarlotkę.

kilogram jabłek
4 szklanki mąki
4 jajka
1 szklanka cukru
kostka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
cukier waniliowy
pół łyżeczki cynamonu

Proszek do pieczenia wymieszać z mąką. 
Żółtka utrzeć z połową szklanki cukru, dodać do mąki. 
Następnie dodać masło, cukier waniliowy i śmietanę. 
Zagnieść ciasto na gładką, jednolitą masę.
Gotowe ciasto rozdzielić w proporcji 2:1. 2/3 porcji ułożyć na blasze, pozostałą część włożyć do lodówki.
Jabłka utrzeć na tarce, odcisnąć sok, dodać cynamon, następnie rozłożyć na cieście. 
Na to zetrzeć połowę zostawionego wcześniej ciasta.
Białka ubić z pozostałym cukrem i rozsmarować na startym cieście. 
Posypać resztą startego ciasta.
Piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 200° C.

2010/02/21

Szwedzki chrupki chleb z kminkiem


Szwecja jest ojczyzną chrupkiego pieczywa, a chleb pieczony w domu jest przez Skandynawów wysoko cenionym wypiekiem.
Z tego przepisu chleb jest chrupki i można go jeść zarówno z dżemem, jak i wędliną czy łososiem. Można go też jeść jako oddzielną przekąskę. W każdym takim chlebku wykrawa się otwór, dzięki któremu można później przewiesić go na kijku, aby mógł przeschnąć.

Szwedzki chrupki chleb z kminkiem

25 g drożdży, pokruszonych (może być 1 łyżeczka drożdży instant)
1 łyżka syropu klonowego (ja użyłam melasy)
1 niepełna szklanka mleka (200 ml)
600 g mąki żytniej
500 g płatków owsianych, drobnych
400 g mąki pszennej
1 łyżka ziaren kminku, startych
1 łyżeczka soli
2 niepełne szklanki wody (400 ml)

Do drożdży dodać syrop i sól, dolać ciepłe mleko i wymieszać. 
Dodać wodę, mąkę żytnią, płatki owsiane i kminek. 
Wszystkie składniki wyrobić na gładkie jedwabiste ciasto. 
Przykryć ściereczką i odstawić na 10-12 godzin w ciepłe miejsce (ja odstawiłam na godzinę, żeby za bardzo nie sfermentowało).
Piekarnik nagrzać do 250° C (z termoobiegiem do 220° C). 
Jeszcze raz zagnieść ciasto (gdyby było za miękkie należy dodać mąki pszennej) i podzielić na 10-12 porcji. 
Na posypanej mąką stolnicy każdą cienko rozwałkować, w środku wyciąć otwór małym kieliszkiem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać na niej po dwa placki i piec 8-10 minut, raz przewracając.

2010/02/17

Kakaowo - kawowe ciasto na bazie jogurtu


Przepis pochodzi z tej strony

220 g mąki
150 g drobnego cukru
60 g miękkiego masła
2 jajka
1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego, najlepiej gęstego i kremowego, np. greckiego
35 g kakao
2 łyżeczki kawy granulowanej (instant)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Wszystkie składniki należy wcześniej (przynajmniej godzinę przed użyciem) wyciągnąć z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
Przesiać przez sito mąkę, sodę i proszek do pieczenia. 
Dodać pozostałe składniki i miksować przez kilka minut, aż powstanie gładka masa.
Ciasto wlać do przygotowanej formy (tortownica o średnicy 21 cm lub keksówka o wymiarach dolnych 23 x 10 cm). 
Piec około 50 minut w temperaturze 180º C, do tzw. suchego patyczka.

2010/02/11

Babka Gogo


Klasyczny biszkopt, bardzo dobry i łatwy w wykonaniu. Polecam!

6 jaj
300 g cukru
200 g mąki
100 g masła
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ucierać na puch. 
Wlać do nich żółtka, wsypać przesianą mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. 
Dalej ucierać, a na końcu dodać roztopione masło. 
Przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 200° C ok. 45 minut.

2010/02/08

Ciasto "Pleśniak"


Istnieje wiele przepisów na to ciasto, jednak prawdziwy "pleśniak" zawiera dżem porzeczkowy. Dzięki temu ciasto nie jest za słodkie. Bardzo łatwe w wykonaniu. Polecam!

3/4 kg mąki
1 i 1/3 kostki margaryny
5 jajek
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
szczypta soli
3-5 łyżek kakao
słoik dżemu z czarnej porzeczki
pół szklanki cukru pudru + odrobina do posypania
łyżka mąki ziemniaczanej

Przesianą mąkę zagnieść z żółtkami, posiekaną margaryną, proszkiem do pieczenia i cukrem.
Gotowe ciasto podzielić na 3 części. 
Pierwszą częścią ciasta wyłożyć spód blachy (wcześniej posmarowany masłem i obsypany tartą bułką lub po prostu wyłożony papierem do pieczenia). 
Na to położyć dżem.
Drugą część ciasta zagnieść z kakao i schłodzone, starte na tarce rozłożyć na warstwie dżemu.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając mąkę ziemniaczaną i cukier puder.
Umieścić pianę na ciemnym cieście. 
Na pianę zetrzeć ostatnią część ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200° C przez 50 minut.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

2010/02/06

Pieczone ziemniaki


Pieczone ziemniaki pasują zarówno do kurczaka, cielęciny jak i ryby. Dobre są również same albo z dodatkiem surówki, jako lekkie danie.

ziemniaki (ilość w zależności od potrzeby)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól albo specjalna przyprawa do ziemniaków

Ziemniaki obrać i umyć (młode ziemniaki można zostawić ze skórką, ale wcześniej należy je porządnie wyszorować). 
Pokroić wedle uznania (w talarki, łódeczki lub większą kostkę). 
Na dno żaroodpornego naczynia wlać 2-3 łyżki oliwy. 
Przełożyć ziemniaki, posypać je solą lub przyprawą do ziemniaków.
Piec 50-60 minut * w temperaturze 200° C, aż lekko się zarumienią. 
W trakcie pieczenia parę razy wstrząsnąć, aby równomiernie się upiekły.

* Czas pieczenia zależy również od rodzaju ziemniaków

2010/02/02

Domowy snickers bez pieczenia


Przepisów na domowy "snickers" jest wiele. Ja wykorzystałam przepis bez konieczności pieczenia, taki "na szybko", gotowy do zjedzenia po paru godzinach tężenia w lodówce.

Snickers bez pieczenia

4 paczki herbatników (ok. 20 dag)
0,5 kostki margaryny
2 budynie śmietankowe
2,5 szklanki mleka
40 dag orzeszków ziemnych solonych
10 dag gorzkiej czekolady
puszka słodzonego skondensowanego mleka lub gotowa "krówka" w puszce
3 łyżki cukru

Dzień wcześniej przygotować mleko: gotować puszkę na małym ogniu przez ok. 3 godziny.
Następnego dnia wlać  do garnka dwie szklanki zwykłego mleka, dodać margarynę i cukier, zagotować. 
W osobnym garnuszku wymieszać pozostałe 0,5 szklanki mleka z 2 budyniami, dodać do zagotowanego mleka z margaryną. 
Na szerokiej blasze ułożyć pierwszą warstwę herbatników, wylać na nią budyń, następnie posypać orzeszkami. 
Na orzeszkach rozłożyć wcześniej ugotowane i wystudzone mleko z puszki lub gotową "krówkę". 
Przykryć drugą warstwą herbatników. 
Na koniec polać ciepłą czekoladą wymieszaną z odrobiną mleka i margaryny.
Smacznego!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails