...............................................................................................................................................................................................................................

2010/04/30

Blok czekoladowy


Przepis pochodzi stąd.

400 g mleka w proszku (pełnotłuste)
kostka masła (200 g)
niepełna szklanka cukru, może być nawet połowa szklanki
3-4 łyżki kakao
suche wafle, herbatniki lub ryż preparowany
bakalie- orzechy, rodzynki, migdały

W garnuszku roztopić masło, dodać cukier, wodę i kakao. Wymieszać i ostudzić. Do dużego garnka lub miski wsypać mleko w proszku, bakalie i herbatniki lub wafle (pokruszone) czy ryż preparowany. Zalać to masą maślaną, dokładnie wymieszać i wlać do formy wyłożonej folią spożywczą. Wstawić na parę godzin do lodówki. Podawać pokrojone w niewielkie cząstki.

2010/04/29

Bułki pszenne


Przepis pochodzi z bloga whiteplate, nieznacznie go zmieniłam.

Składniki na ok 12 sztuk:
340 g mąki pszennej
200 ml mleka
50 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła
1 małe jajko
8 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
7 g soli morskiej
do posypania: sezam, mak, kminek - do wyboru

Mąkę wymieszać z solą, dodać masło i ucierać ręką.
W małym naczyniu umieścić pokruszone drożdże, wsypać do nich cukier i odrobinę ciepłej wody. 
Poczekać aż troszkę urosną i umieścić w misce z mąką. 
Następnie wlać mleko i lekko rozbełtane jajko. 
Ciasto wyrabiać ręcznie (jeśli jest zbyt luźne, dosypać trochę mąki). 
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 - 2 godziny do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Z ciasta uformować małe bułeczki i układać je na dużej, wyłożonej papierem blaszce robiąc 5 cm odstępy. 
Bułki posmarować mlekiem lub jajkiem i posypać tym, co się lubi. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st C przez 20-25 min.

2010/04/28

Pancakes Nigelli Lawson


Pancakes to amerykańskie naleśniki, które stają się puszyste po dodaniu proszku do pieczenia. Poza tym są niewielkie i dzięki gęstemu ciastu nie rozlewają się po całej patelni podczas smażenia. Niezwykle łatwe do zrobienia. Przepis wg. Nigelli Lawson.

Składniki na ok 10 sztuk:
225 g mąki
300 ml mleka
30 g masła, roztopionego i ostudzonego
2 duże jajka , roztrzepane
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
masło do smażenia + odrobina oleju (wtedy masło się nie przypali)

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. 
Gotowe ciasto odstawić na ok. 20 minut. Po tym czasie zacząć smażenie, nakładając niewielką ilość ciasta na patelnię. 
Kiedy na powierzchni naleśnika pojawią się pęcherzyki powietrza, należy przerzucić go na drugą stronę i smażyć przez ok. 1 minutę.
Gotowe pancakes polać do wyboru: syropem klonowym, golden syrupem albo posmarować dżemem lub konfiturą.

2010/04/27

Placki ziemniaczane


Placki ziemniaczane 
/wg. przepisu Marty Gessler/

6 dużych ziemniaków
1-2 jajka
3-4 łyżki mąki
sól
pieprz
olej

Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, wymieszać z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. 
Rozgrzać patelnię z olejem. 
Z otrzymanej masy uformować niewielkie placki (nabrać ciasto na łyżkę i położyć na patelni, dociskając aby były płaskie). 
Smażyć z obu stron. 
Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać na papierowy ręcznik. 
Potem na talerz. 
Do ciasta można również dodać łyżkę śmietany- placki będą bardziej puszyste. 
Można też dodać pokrojoną cebulę, pieczarki, majeranek, natkę pietruszki, starte jabłko.

2010/04/26

Wafle z masą kajmakową


Jest to przepis na domowe wafle z masą kajmakową. Z podanych składników masy wystarczy na 3 warstwy.

Wafle z masą kajmakową

opakowanie świeżych wafli
masa kajmakowa:
1/2 kostki masła
2 szklanki mleka w proszku
niepełna szklanka cukru
1,5 szklanki mleka, najlepiej 3%
4 łyżki kakao

W garnuszku podgrzać mleko, dodać kakao, cukier i masło. 
Gotować przez 10-15 minut, pod koniec dodając mleko w proszku. 
Dokładnie wymieszać i po całkowitym połączeniu zestawić z ognia.
Ciepłą masą przekładać wafle. 
Po zastygnięciu masy i przylgnięciu jej do wafli, pokroić na mniejsze kawałki.

2010/04/03

Babka drożdżowa


Babka drożdżowa nie tylko na Wielkanoc.

800 g mąki pszennej
250 ml mleka 
50 g drobnego cukru
50 g masła
25 g świeżych drożdży (ewentualnie paczka drożdży instant)
1 jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
1/2 łyżeczki soli

Mąkę przesiać i ponad połowę wsypać do dużej miski. 
Wymieszać z cukrem i solą (i drożdżami, jeśli używamy instant). 
W garnuszku podgrzać mleko, dodać masło i cukier waniliowy (bądź ekstrakt waniliowy).
Lekko zagotować, aż wszystko dokładnie się wymiesza. 
Zdjąć z ognia i przestudzić.
Z drożdży zrobić rozczyn, dodając do nich odrobinę ciepłej wody i łyżeczkę cukru.
Mleczno - maślaną masę przelać do miski z mąką, dodać rozczyn z drożdży i jajko. 
Dokładnie wymieszać, dosypując resztę mąki (ciasto powinno być luźne, ale nie rzadkie; jeśli jest rzadkie - dodać mąkę).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Po określonym czasie przełożyć ciasto do natłuszczonej formy i odstawić na  ok. 0,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails