...............................................................................................................................................................................................................................
2011/12/22
Pepparkakor
Chrupiące piernikowe ciasteczka ze Szwecji. Bardzo łatwo i szybko się je robi. A jeszcze szybciej znikają po upieczeniu :)
Pepparkakor
/Przepis pochodzi z tej strony /
2 i 1/2 szklanki przesianej mąki pszennej
1/2 szklanki melasy
1/2 szklanki cukru, najlepiej brązowego
1/2 szklanki masła
1 jajko, rozmącone
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Podgrzać melasę w małym garnku. Gdy zacznie wrzeć, gotować przez 1 minutę.
Dodać cukier i masło, mieszać dopóki masło się nie roztopi.
Przelać wszystko do średniej wielkości miski i całkowicie ostudzić. Do masy dodać jajko.
W drugiej misce wymieszać dokładnie suche składniki i dodać do mokrej masy, starannie mieszając.
Miskę szczelnie przykryć folią lub owinąć tylko samo ciasto i chłodzić przez 1 godzinę lub więcej.
Po tym czasie podzielić ciasto na porcje, każdą z nich cienko rozwałkować (im cieńsze, tym po upieczeniu będą bardziej kruche), od czasu do czasu podsypując mąką.
Wycinać ciasteczka o dowolnym kształcie.
Piec 6-8 minut - jeśli są cieniutkie, trochę grubsze piec ok. 10 minut w temperaturze 175°C [350°F].
Z podanych składników wychodzi ok.120 ciasteczek.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, dzięki temu z każdym dniem będą coraz lepsze.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
2 komentarze:
same smakołyki :) i jakie piękne fotografie :)
mniam ;)
Na pewno zrobię. Śliczne zdjęcia ;)
będę tu częstym gościem ;*
Prześlij komentarz