...............................................................................................................................................................................................................................

2010/01/26

Tarte aux pommes - klasyczna tarta jabłkowa


Przepis na tartę jabłkową, znaleziony na blogu white plate, lekko zmodyfikowany.

Ciasto:
10-12 dag masła
0,9 dag drobnego cukru
szczypta soli
2 duże żółtka
25 dag g mąki pszennej
1 łyżka wody

Nadzienie:
40 dag jabłek do szarlotki np. szarej renety (lub dowolnych)
sok z 1/2 cytryny
10 dag cukru
1 laska wanilii, przecięta wzdłuż

dodatkowo: 
bułka tarta oraz 2- 3 jabłka

Zaczynamy od zrobienia ciasta:
Wszystkie składniki połączyć ręcznie lub mikserem, jednak nie zagniatać ciasta zbyt długo.
Jeśli jest za suche, można dodać jeszcze jedną łyżkę wody.
Ciastem wylepić wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną bułką tartą okrągłą formę do tarty o średnicy 25 cm . Wstawić do lodówki.

W tym czasie przygotować nadzienie:
Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę (o szer. ok. 5 mm).
Wrzucić do garnka, wsypać cukier, z laski wanilii wyjąć nasionka i dodać do jabłek. Wlać 2 łyżki wody i sok z 1/2 cytryny. Dusić na małym ogniu ok. 15 minut.

Piekarnik nagrzać do 180°C.
Mus jabłkowy ułożyć na cieście (wcześniej ciasto można posypać odrobiną tartej bułki, aby nie wyszedł nam zakalec), następnie na wierzchu ułożyć w okrąg cienko pokrojone plastry jabłka (2-3 jabłka), zaczynając od brzegu formy. Posypać łyżką cukru i wstawić do piekarnika na 50-60 minut.

Bon Appétit!

2010/01/25

Palmiery


Palmiery to ciastka wykonane z delikatnego ciasta francuskiego. Są lekko słone i mocno słodkie, chrupiące i kruszące, jednocześnie lekko ciągnące się i miękkie. W różnych krajach można je spotkać pod różnymi nazwami, a związane to jest z ich charakterystycznym kształtem, ponieważ są to dwa połączone ze sobą ruloniki, które kształtem przypominają ślimaczki, serduszka, baranie rogi czy świńskie uszka.
Ciastko przed upieczeniem obtaczane jest w cukrze, a wszystko po to, żeby cukier się skarmelizował i posklejał ciastko, dzięki czemu jest później chrupiące.
Palmiery można też posmarować kremem czekoladowym, np. Nutellą lub innym słodkim kremowym składnikiem.
Również można przygotować je na słono, wtedy należy dodać do ciasta szynkę, ser lub sos pomidorowy.

Palmiery (składniki na ok 50 sztuk)

1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (300 g)
25 g stopionego, schłodzonego masła
50 g drobnego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego

Ciasto rozmrozić w temperaturze pokojowej, rozwałkować na kształt prostokąta (50 x 20 cm), posmarować stopionym masłem.
(Można również kupić mrożone ciasto francuskie już rozwałkowane i zawinięte w rulon.)
Wymieszać cukier z cukrem waniliowym i posypać ciasto.
Zawinąć do środka (w rulon) dłuższe boki prostokąta (z obu stron), złączyć obie zrolowane części ciasta, lekko ścisnąć i włożyć do zamrażalnika na 5-10 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto, pokroić ostrym nożem w plastry grubości mniej więcej 1 cm i obtoczyć w cukrze z obydwu stron.
Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, robiąc przynajmniej 2 cm odstępy i lekko spłaszczać łopatką.
Piec przez 10-12min w temperaturze 210°C .

Smacznego!

2010/01/21

Ciasto daktylowe z polewą toffi


"Ciasto toffi z daktylami jest nasączone polewą w środku i polane nią po wierzchu. Słodkie, wilgotne, ma wspaniały głęboki smak." Idealnie nadaje się jako niespodzianka na Dzień Babci i Dzień Dziadka :)
Przepis pochodzi ze strony marthastewart.com

12 dag niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
1,5 szklanki mąki pszennej
25 dag drobno pokrojonych daktyli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka cukru
pół łyżeczki soli
2 duże jajka
łyżeczka esencji waniliowej

Daktyle wrzucić do małej miseczki i zalać je połową szklanki wrzącej wody. Odstawić na 10 minut, żeby zmiękły.
Mikserem ubić masło z cukrem (cukru można dodać mniej niż szklankę, wtedy nie będzie takie słodkie) aż do uzyskania lekkiej, puszystej masy. 
Cały czas ubijając dodać jajka, następnie daktyle, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, esencję waniliową.
Gotową masę wlać do okrągłej formy (średnica ok. 23-25 cm) wyłożonej pergaminem i piec przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż drewniany patyczek umieszczony w środku ciasta będzie po wyjęciu zupełnie suchy.
Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić (nadal w formie) do stygnięcia przez ok. 5 min.
Na wierzchu ciasta zrobić dziurki wykałaczką i polać je szklanką ciepłej polewy toffi. 
Polewa powinna wsiąkać przez 20 min.
Przełożyć ciasto na talerz. 
Podawać ciepłe albo w temperaturze pokojowej z pozostałą ilością polewy.

* Ciasto można również nasączyć 10 godzin przed podaniem. 
Najlepiej pozostawić je wtedy w foremce i przechowywać w pokojowej temperaturze.

Smacznego!

2010/01/20

Polewa toffi

Polewa toffi  nadaje się do ciast i lodów. Przepis pochodzi ze strony marthastewart.com

25 dag niesolonego masła
szklanka śmietany UHT 30% lub 36%
szklanka brązowego cukru
pół łyżeczki soli

W średnim garnku wymieszać masło, śmietanę, cukier i sól. Podgrzewać na wolnym ogniu przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając, dopóki cukier się nie rozpuści. Gotować jeszcze przez 8-12 minut, żeby polewa zgęstniała.
Polewę można podawać na ciepło, wtedy przed podaniem należy ją podgrzać na małym ogniu.

Smacznego!

2010/01/15

Karjalanpiirakka (pieróg karelski)


Karjalanpiirakka (fin. karjalan - karelskie; piirakka - pieróg) to tradycyjne fińskie danie. Pochodzi ze Wschodniej części Finlandii o rosyjskich wpływach kulturowych - Karelii. Stąd nazwa dania.
Nadzienie jest ryżowe (choć występuje też nadzienie z ziemniaków, a także marchewki), a ciasto – pszenno-żytnie. Najlepiej smakują na ciepło z dodatkiem pasty jajecznej, zwanej munavoi.
Ale tak naprawdę można jeść je ze wszystkim.

Karjalanpiirakka (składniki na 20 sztuk)

Nadzienie:
200 ml wody
szklanka (200 ml) ryżu
1 l mleka (tłustego - około 3%)
sól do smaku - ok.1 - 1,5 łyżeczki
2 łyżeczki masła

Ciasto:
200 ml wody
2 łyżeczki soli
100 g mąki pszennej
450 g mąki żytniej
2 łyżki stołowe roztopionego masła

Zaczynamy dzień wcześniej robiąc ryżowy pudding:
Zagotować wodę. Dodać ryż i gotować 2-3 min tak, żeby ryż w większości wchłonął wodę. 
Wlać pełnotłuste mleko i gotować na bardzo małym ogniu ok. 40 min bardzo często mieszając. 
Dodać sól i masło. 
Następnie rozgnieść drewnianą łyżką do uzyskania kremowej konsystencji i odstawić w chłodne miejsce na noc.

Następnego dnia przygotować ciasto:
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść do uzyskania gładkiej konsystencji, zrolować w wałek, pociąć na 20 części. 
Ciasto szybko wysycha wiec należy kawałki nakryć ściereczką.
Każdą część rozwałkować na owalny kształt (można użyć maszynki do makaronu) bardzo cieniutko. 
Często podsypywać mąką, bo ciasto trochę się lepi. 
Na środek owalu wyłożyć ryż (zostawiając ok 0,5 cm wolnego miejsca) i zawijać brzegi wgniatając je palcami do wewnątrz - najłatwiej jest zacząć od środka. 
Ułożyć na blasze wyłożonej przygotowanym wcześniej papierem do pieczenia. 
Piec w 230°C przez ok. 25 min (tak żeby zbrązowiały - jak pojawią się brązowe plamki należy wyjąć).
Gorące należy posmarować roztopionym masłem i zawinąć w papier śniadaniowy - ma to na celu wchłonięcie przez nie masła. 
Można je mrozić.
Podawać lekko podgrzane (najlepiej w tosterze) - tradycyjnie z pastą jajeczną.

Hyvää ruokahalua :)

2010/01/08

Śliwki w czekoladzie


Następnym, bardzo łatwym do przygotowania deserem są śliwki w czekoladzie.

Śliwki w czekoladzie (składniki na ok. 60 sztuk)

500 g suszonych śliwek 
400 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
250 ml rumu, brandy czy wiśniówki

Śliwki zalać alkoholem, odstawić do nasączenia na 2 - 3 godziny. 
Czekoladę połamać, wrzucić do garnuszka i roztopić w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. 
Zestawić z ognia, poczekać aż trochę przestygnie, by nie była zbyt rzadka. 
Śliwki pojedynczo nadziewać na widelczyk lub wykałaczkę i zanurzać w czekoladzie. 
Odstawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu.

Smacznego! 

2010/01/01

Czekoladowe trufle


Trufle należą do jednych z najłatwiejszych deserów czekoladowych. Są to po prostu czekoladowe kulki obtoczone sproszkowanym kakao.

Czekoladowe trufle (składniki na ok. 50 sztuk)

50 dag gorzkiej czekolady (najlepiej, gdy min. zawartość kakao wynosi 65%)
200 ml tłustej śmietany
25 dag miękkiego masła
opcjonalnie: 2 łyżki stołowe alkoholu o wyrazistym smaku, np. wiśniówka, rum
kakao do obtoczenia

Czekoladę połamać i wrzucić do garnuszka, dodać śmietanę. 
Podgrzewać w kąpieli wodnej od czasu do czasu mieszając, aż z czekolady i śmietany powstanie gładka  masa. 
Zestawić z ognia, dodać masło (i alkohol, jeśli chcemy nadać truflom wyrazisty smak) i dalej mieszać, dopóki masło się nie rozpuści. 
Przelać wszystko do szklanej formy, przykryć plastikową folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Po określonym czasie wyjąć masę i pomagając sobie łyżką (może być do lodów) uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć kakao. 
Przełożyć do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce przez ok. 2 tygodnie.

Smacznego!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails